Vær snill og respekter at alle bildene er min copyright / Please respect copyright on all photos in my blog.

fredag 7. mai 2010

ABC i ord og bilder

Da har vi kommet til bokstaven D i denne tredje runden av ABC i ord og bilder, og jeg velger Dompap.
I vinter har jeg vært så heldig å ha to par til stadighet ved fuglematerene min. Alltid er det hannen det postes bilde av, den er jo så vakker i fargen - så i dag slår jeg et slag for likestillingen og viser en hundompap.


Info har jeg sakset fra Wikipedia:

Dompap (vitenskapelig navn Pyrrhula pyrrhula) er en fugl i finkefamilien. Lengden er ca. 16 cm, og vekten er rundt 21 gram, altså på størrelse med de mindre trostefuglene.

Dompapen er lett å kjenne igjen når man først får øye på den. Hannen har rosenrødt bryst, blåsvart hette på hodet og oksegrå rygg. Hunnen ligner hannen, men har et gråbrunt bryst. Vingene har gråhvite bånd hos begge kjønn. Nebbet er kort og kraftig med skarpe kanter slik at den kan ta av skallet av frø og knopper.

Dompapen liker seg best i nåle- og blandingsskog, men også i parker og hager. Den bygger sine reder i busker og trær hvor den legger 4-7 egg. Eggene er blå-hvite med små, svarte prikker i den ene enden. Noen ganger besøker den folks hager og kan da ta for seg av knopper på f. eks. frukttrær, noe som gjør at enkelte ikke er så glad i den.

Arten danner ingen store flokker utenfor hekketiden og er oftest sett som et par eller familiegruppe.

Navnet dompap kommer av ordene «dom» (katedral) og «pap» (fader eller pave), på grunn av den kardinalrøde fargen på brystet.

Dompapen har ikke sang. Den har en enslig, vakker fløytetone, ikke noe mer.

Eurasian Bullfinch