Vær snill og respekter at alle bildene er min copyright / Please respect copyright on all photos in my blog.

fredag 26. mars 2010

ABC i ord og bilder

Så er vi på bokstaven Æ i ABC i ord og bilder, og jeg småjukser litt igjen jeg :-)
Holmen BrænderiDirekte sakset fra sidene til Mjøsmuseet:


Historie: I 1854 samlet bønder fra Vardal, Østre og Vestre Toten, Nes og Ringsaker seg for å danne et andelslag og legge et potetbreneri til Holmen, en plass under storgården Hunn. Driften kom i gang i 1857, fire år før Gjøvik fikk kjøpstadsrettigheter.
Holmen var først et rent potetbrenneri, men virksomheten ble snart utvidet med et oksefjøs. På det meste var det 300 dyr på båsen. Oksene ble foret med den næringsrike dranken fra brenneriet. Det ble også bygget ny mølle som brant i 1882. Da ble det oppført ny mursteinsmølle med 6 kverner. Den står fremdeles, men har fått nye funksjoner.
Eierne av gården Hunn fikk økonomiske vansker og storgården ble solgt i 1880 til Holmen Brænderi. Dermed ble firmaet også eier av store deler av bygrunnen i Gjøvik.
Nye aksjonærer dannet AS Holmen Brænderi i 1902. Virksomheten ble utvidet med Gjøvik Mineralvandsfabrik. Bygninsmassen ble samtidig utvidet med potetmelsfabrikk og noe senere med et potettørkeri. I 1928 startet også produksjon og omsetning av øl. Da Vinmonopolet kom i 1922, fortsatte Holmen å produsere råsprit, mens Vinmonopolet foredlet den videre. I 1946 ble administrasjonsbolig oppført nord for brenneriet.
I 1963 flyttet produksjon av potetmos til Mjøsstranda, og spritproduksjon og annen virksomhet kom etter i 1967. Norsk Potetindustri overtok firmaet i 1982 og endret navnet til Hoff Norsk Potetindustri i 2001. De gamle lokaler stod tomme i mange år. På 1990-tallet startet imidlertid her et nytt Gjøvik Glassverk opp. Innlandets Vitensenter AS ble stiftet i 2003 og offisielt åpnet i Holmen i 2007. I begynnelsen av 2007 flyttet også administrasjonen av Mjøsmuseet på Gjøvik fra Kauffeldtgården til lokalene.

Old building downtown. My English is not good enough to translate the text - sorry!